28: 26-07-2019 – Buddharamatempel

27 juli 2019 16:02 Gepubliceerd door

Voor de 3e dag op rij wederom een zeer warme dag met maar liefst 41°. Vandaag stond het bezoek aan de Buddharama tempel in Waalwijk op het programma. Het aantal inschrijvingen was erg hoog, maar op deze middag zijn er 29 deelnemers naar Waalwijk gekomen. Het is jammer dat er deelnemers zijn die geen afmelding doorgeven, waardoor je voor niets staat te wachten en daardoor het programma later begon dan gepland. Maar voor diegene die waren gekomen werd een ontzettend boeiend en interessant programma gepresenteerd. Wij werden ontvangen in een gekoelde zaal, er stond voor iedereen een flesje koud water klaar, koffie, koeken en nootjes. De middag werd verzorgd door Sai en Raymond. Raymond, geboren in Indonesië en geïnspireerd door het Boeddhisme. Hij studeert op een Thaise school en krijgt les van Sai. De Buddharama tempel Waalwijk is een Thais boeddhistische tempel, die behoort tot de traditie van het Theravada-boeddhisme. De tempel werd in 1973 geopend onder de naam Dhammasucaritanucharee. Twee jaar later werd de huidige naam ingevoerd. Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is “Prathet Thai”, waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij. In het oostelijk deel van het nieuwe paleis liet de koning de Wat Phra Kaeo bouwen voor de Smaragden (of Emerald) Boeddha, die hij op 22 maart 1784 in een feestelijke ceremonie opende. Het is het meest vereerde beeld in Thailand. Dit Boeddhabeeld krijgt in elk van de drie seizoenen een ander kledingstuk om. Thailand wordt in het oosten begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee. Het Thai is tonaal, het kent vijf toonhoogten namelijk hoog, middel (op gewone hoogte), laag, dalend en stijgend. Wij kregen een voorbeeld te horen van het woord Thai in verschillende toonhoogtes. De Thaise taal kent geen werkwoorden: ik, jij, jullie, wij, zijn gelijk. Thais heeft enorm veel respect voor ouderen. Thaise begroeting: de Wai. In Thailand geven mensen elkaar geen hand als ze elkaar begroeten. De Thaise begroeting heet de Wai. Hoe hoger de handen worden gehouden in relatie tot het gezicht, hoe meer respect of ontzag men heeft voor degene die men begroet. We hebben nog veel meer interessante informatie gekregen over het Boeddhisme. Wij werden verrast door een Thaise dans van 2 meisjes en daarna een gesprek met de monnik, die met een oudere monnik van 89 jaar, in deze tempel woont. Te veel om te vertellen, maar kortom: iedereen was enthousiast over deze mooie presentatie. Daarna hebben wij nog een bezoek gebracht aan de tempel. Het was fantastisch, met dank aan Sai en Raymond.

Categorie: