25: 25-07-2019 = Van der Avoird trayplant

25 juli 2019 20:55 Gepubliceerd door

Op deze zomerse dag werd een bezoek gebracht aan Van der Avoird trayplant. Ondanks de hoge temperatuur was het met uitzondering van de kas redelijk aangenaam van temperatuur. Na de ontvangst met koffie kregen wij te horen hoe de frambozen- en aardbeienstekken worden gekweekt. Per jaar verwerkt men 20 miljoen frambozenstekken en 4,5 miljoen aardbeienstekken. De aardbeienplanten hangen hoog en groeien naar beneden. De stelen worden door vele mensen kort geknipt waarna ze in een tray met o.a. “kokoszand” worden gestoken om wortel te schieten. Men gebruikt 3 soorten water: het regenwater, gerecycled water ( water dat wordt opgevangen van besproeide planten) en grondwater. Een zeer vernuftig systeem zorgt voor de juiste hoeveelheid water bij de stekken. De frambozen stekken gaan voor het overgrote deel naar Marokko, waar ze uitgroeien en rijkelijk frambozen dragen, die dan weer naar Nederland terugkomen voor de verkoop. Hoewel het geen frambozenkwekerij is, heeft men vaak toch wel een aantal planten die vruchten geven. Die worden niet verkocht maar gebruikt men om een heerlijke mousserende frambozenwijn van te maken, die wij na afloop hebben geproefd. Iedereen is veel te weten gekomen over de manier van werken en gingen vol informatie naar huis.

Categorie: