22: 31-07-2017: Lezing Yarden Huis van Brabant

31 juli 2017 11:12 Gepubliceerd door

Evenals vorig jaar organiseerde de ZOMERschool in samenwerking met Yarden een lezing, die in het teken stond van leven in het zicht van een naderende dood. Bij binnenkomst kreeg iedereen een kopje koffie/thee met iets lekkers erbij. In de aula kreeg Jacinta van Harteveld, na een welkomstwoord van Marijke van de Berg van Yarden, het woord. De aanwezigen luisterden ademloos naar wat zij ons te vertellen had aan de hand van vele praktijkvoorbeelden. Mensen veranderen in hun laatste levensfase, zij zien beelden, die wij niet zien, zoals mooie landschappen, kleuren of een witte oneindige tunnel. Mensen geven ook aan op reis te gaan. Staan mijn schoenen klaar? Ga daar niet tegenin, door bijvoorbeeld te zeggen, nee die staan niet klaar want je ligt in bed en je hebt je schoenen niet nodig.  Ga er in mee en zeg, ja je schoenen staan klaar. Of iemand vraagt om de koffer te pakken. Zeg dat die koffer gepakt staat. Dat geeft de stervende rust. Soms kenmerkt een naderend einde zich door onrust voor het sterven “ik wil hier weg” of “doe mijn kleren uit, ze benauwen me” of “ik wil eruit”. Maar hoe laat je iemand, van wie je houdt, los. Ga aan het bed zitten en houdt de hand vast, aai die hand en spreek lieve woorden, dat het goed is om te gaan.  Velen dachten bij het verhaal ook aan mensen van wie zij afscheid hebben moeten nemen. Het was herkenbaar. Na een korte pauze met een drankje en een snack ging de lezing verder en konden vragen worden beantwoord en las Jacinta nog een mooi verhaal voor ter afsluiting. Voor diegenen, die dat wilden, volgde nog een rondleiding door het crematorium. Ook daar werden veel vragen gesteld. Met een goed gevulde goodiebag ging iedereen weer naar huis. Het was een geweldige, indrukwekkende en inspirerende avond.

Categorie: