21: 31-07-2017: Begijnhofwandeling

31 juli 2017 11:11 Gepubliceerd door

Er was ook dit jaar weer veel belangstelling voor de Begijnhofroute.
Onder leiding van de gidsen Evert en Willem zijn wij in twee groepen van 15 personen op pad gegaan. Bij het vertrekpunt, de Grote Kerk, hoorden wij over de band, die er van oudsher is tussen de Nassau’s en de begijnen. Via het het standbeeld van Koning Willem III op het Kasteelplein, liepen wij naar het Kasteel van Breda (KMA). Op dit plein is in de 13e eeuw het eerste Begijnhof gebouwd. In het kader van de herdenking van 750 jaar Begijnhof Breda is hier dit jaar een plaquette in de grond aangebracht. Omdat Hendrik III het kasteel wilde vergroten, moesten de begijnen verhuizen. Omstreeks 1535 betrokken de begijnen de huidige locatie aan
de Catharinastraat. Via het Valkenberg en de Kapucijnerhof wandelden wij naar het Begijnenhof, waar wij informatie kregen over de geschiedenis van de begijnen. De laatste begijn overleed in 1990, de huisjes worden nu bewoond door alleenstaande vrouwen. Via de Willem Merkxtuin en het Stadserf kwamen wij weer op het beginpunt, de Markt, terug.

note: wij danken de heer Verkooijen voor het aanleveren van de laatste foto.

Categorie: