42: 16-08-2017: Wijngaard Dassemus – Chaam

16 augustus 2017 17:18 Gepubliceerd door

Wij werden ontvangen door Ron Langeveld, die ons begroette met een glaasje frisse appelcider. Ondertussen vertelde Ron over zijn wijngaard. In 2005 begonnen met 4000 wijnstokken, nu staan er 16.000, die goed zijn voor 14.000 liter wijn. Dat komt omdat niet alle stokken al druiven dragen. De wijngaard wordt op natuurlijke wijze beheerd en is biologisch gecertificeerd. De druivenplanten groeien in een natuurlijke omgeving zonder ingrijpen met chemische middelen. Vervolgens volgde een wandeling door de wijngaard, waar veel nieuwe, voor ons onbekende druivensoorten staan. Wij kregen een kijkje in de perserij, bottelarij en opslag. Aansluitend werd buiten, wij waanden ons op een wijngaard in Frankrijk, 3 glazen wijn geproefd vergezeld door een heerlijk plateau met kaas, worst en stokbrood.  Wij begonnen de proeverij met een Solaris wijn een fruitige witte wijn van de nieuwe Solaris druif. Een wijn die geschikt is om als aperitief te drinken. Vervolgens volgde Chaams Genoegen. Ook weer samengesteld uit nieuwe druivensoorten zoals de Johanieter en Souvignon Gris en dat maakt er een fruitige en kruidige witte wijn van. Welke was nou lekkerder? Tot slot kregen wij een glas Brabants Rood ook weer gemaakt van nieuwe druivensoorten zoals de Ronda en Cortis druif. Na rijping op houten vaten levert dat een fruitige en kruidige rode wijn op. Degenen, die gekomen zijn, hebben een gezellige middag op het Chaamse platteland beleefd.

Categorie: